Laat mij met rust

Waarom zijn er eigenlijk zo veel honden die uitvallen (blaffen/grommen) aan de lijn?

Een hond aan de lijn heeft niet voldoende vrijheid om zijn lichaamstaal volledig in te zetten. Zijn kleine intentie tot bijvoorbeeld even stoppen, zijn kop weg draaien een boogje lopen of snuffelen op de grond, kan hij vaak niet duidelijk laten zien. In de hondentaal zijn dit kalmerende signalen. Zo’n hond zegt dan ‘ik laat jou met rust, laat je mij ook met rust?’

Daarnaast kunnen aangelijnde honden geen afstand bepalen van wat ze spannend of niet fijn vinden. Ze zitten immers vast aan de mens. Deze combinatie zorgt er vaak voor dat onzekere honden (of honden met slechte ervaringen met andere honden) ervoor kiezen om uit te vallen. ‘Als ik maar hard genoeg blaf dan gaat die engerd snel weg!’ In de loop van de tijd wordt dit een gewoonte, want de hond krijgt het idee dat dit prima werkt.

Wat kan jij als baasje van een uitvallende hond doen? Sta er even bij stil welke emotie erachter zit. Jouw hond doet dit niet om jou te pesten. De onderliggende emotie is waarschijnlijk angst of onzekerheid. Dit is niet fijn! 

Zorg dat je je hond beschermd door afstand te houden of nemen. Het liefst nog voordat jouw hond over de rooie gaat. Voor de ene hond is dat op een paar meter, voor een andere misschien al op twintig meter of meer. Ga nooit recht op andere honden af, maar loop in een boog(je) om de andere hond heen. Bij een ontmoeting tussen honden is dit normaal. Verander van richting of leid jouw hond af, om op een veilige afstand (voor de hond) voertjes op de grond te strooien. Snuffelen kalmeert.

Heb jij een hond die niet uitvalt, help de uitvallende honden door ook een boogje te lopen. Probeer je hond af te leiden, zodat hij de uitvallende hond niet aan staart. 

Uitvallen, of het er nou wel of niet erg agressief (heftig) uitziet gaat niet vanzelf over! Door je hond te corrigeren of je hond bloot te stellen aan andere honden zal het gedrag verergeren.  

Valt jouw hond uit en wil je advies op maat? Maak een afspraak voor een privéles bij Van Stal, of bij jou thuis of schrijf je in voor de cursus Uitvallen aan de lijn