Lieve Van Stallers,
Als je ergens mee zit maar je hond niet. Of juist andersom! Zowel de complexe gedragsproblematiek als de onschuldige problemen beginnen vaak klein, je geduld is bijna op, maar je wacht nog even, tot dat het echt uit de hand aan het lopen is. Dit beïnvloedt het welzijn van jou als van de hond. Hier kan een gedragstherapeut bij helpen. Gedragstherapie is een wetenschappelijk onderbouwde benadering die gericht is op het begrijpen en aanpakken van de problemen.
De eerste stap is het achterhalen van de motivatie van het ongewenste (probleem)gedrag. Aangezien meerdere factoren een rol spelen, is het belangrijk om medische aspecten uit te sluiten. Gedragstherapeuten werken nauw samen met (holistische) dierenartsen en kunnen aanbevelingen doen om te laten onderzoeken.
Met vele vragen, observaties en testen kan de therapeut gedegen analyse geven van het gedrag, waarna een behandelplan samengesteld kan worden. Elke hond is anders, dus de therapie zal op maat gemaakt moeten worden voor de hond en eigenaar. Maar een groot gedeelte zal ingenomen worden door management. Het voorkomen van ongewenste situaties en hierdoor uitgevoerde ongewenste gedrag is noodzakelijk om leerervaringen te voorkomen en stress niet onnodig te laten toenemen.
Daarnaast zijn er stappen die gemaakt kunnen worden om situaties te oefenen die voor je hond lastig zijn. Maar dit zal ten alle tijden in scène gezet moeten worden, om zo goed mogelijk gewenst gedrag mogelijk te maken. De gedragstherapeut kan hier je nauwkeurig begeleiden en creatieve ideeën geven om verder mee te oefenen. Gedragstherapie bij honden is niet alleen gericht op het oplossen van problematisch gedrag, maar ook op het bevorderen van het welzijn en de kwaliteit van leven van de hond. Door te investeren in gedragstherapie investeer je in een gelukkiger en harmonieuzer leven samen met je hond.
Hoe snel de veranderingen plaatsvinden heeft onder andere te maken met de consistentie, inzet en betrokkenheid van de eigenaar. Met geduld, rust en tijd bereik je veel meer. Therapieën waar oplossingen binnen een week beloofd worden werken uiteindelijk niet of hebben averechts effect op het welzijn van de hond. Dit zal mettertijd zichtbaar worden, ofwel in de situaties die al moeilijk waren ofwel in nieuwe situaties.
Tot slot kan er naast oefeningen en sessies ook ondersteuning gevonden worden met supplementen en medicatie. Ook hierbij is de gedragstherapeut nauw betrokken, om met de dierenarts snel te kunnen overleggen over mogelijke opties.
Een goede gedragstherapeut blijft jaarlijks bijscholingen volgen, is aangesloten bij beroepsverenigingen zoals SPPD, NVGH en Certipet, en maakt gebruik van trainingsmethoden die het welzijn van de hond niet schaden. Bovendien kunnen de kosten, indien je huisdier verzekerd is, zelfs gedeeltelijk worden vergoed.
Gelukkig hoef je niet ver te zoeken. Alle trainingen en cursussen bij Van Stal zijn als mini-therapiesessies. Vincent is een gecertificeerd gedragstherapeut, aangesloten bij zowel de SPPD als NVGH. Samen met Boukje en de andere trainers kunnen zij iedereen helpen om een sterkere band met en begrip voor hun hond te ontwikkelen.
Een gedragsconsult is intensiever en biedt meer persoonlijke aandacht. Dit kan van grote meerwaarde zijn voor honden die moeite hebben om in groepslessen mee te komen. Tegelijkertijd kunnen de ervaringen, ideeën en vragen van andere cursisten tot waardevolle inzichten leiden. Onze cursusgroepen zijn kleiner dan gemiddeld, wat voor een rustigere omgeving zorgt. Na enkele consulten is er altijd de mogelijkheid om door te stromen naar een cursus, waarin je in een dynamischere setting kunt oefenen.