Wat is Grondwerk?

Meestal leren we het omgaan met paarden puur en alleen vanuit het zadel. Bij VAN STAL vinden we dat een gemiste kans. Je leert je paard namelijk nóg beter kennen als je eerst naast hem of haar bezig bent. We noemen dat grondwerk.

Grondwerk kun je eenvoudig omschrijven als “alles wat je met je paard doet waarbij je niet op z’n rug zit”. Dat begint al met het begeleiden van een paard, bijvoorbeeld uit de paddock naar de poetsplaats. Op een prettige manier leiden is de basis van alles wat je met een paard doet. Dit deel van grondwerk dient verder geen doel, dus het gaat niet zozeer om de oefening, maar het is meer een manier van communicatie om met zachte hulpen je paard te kunnen begeleiden in je dagelijks leven.

Spelen/schriktraining/trailerladen

Obstakels zoals de trailer, hindernisjes, zeil, paraplu’s en andere vreemde voorwerpen onderzoeken, kunstjes leren of spelen met een bal. Dit is niet alleen heel leuk, het helpt je ook je paard beter te leren kennen, omdat de lichaamstaal lezen van je paard hier een grote rol speelt. Wanneer heeft je paard even tijd nodig? Wat zijn de kalmerende signalen die hij inzet? En hoe ga je om met de combi tussen spel en training om ergens te komen waar je heen wilt? Alle facetten zijn belangrijk om daar te komen en te kunnen genieten van het omgaan met een paard.
Bezig zijn vanaf de grond met je paard is enorm veelzijdig en kan je de kans geven samen fysiek en mentaal te groeien. Is je paard moeilijk met trailerladen, vindt hij veel dingen spannend of heb je bijvoorbeeld een paard dat staakt tijdens het opstappen of rijden? Dan kan communicatie vanaf de grond een life saver zijn!

Intrinzen inspired traininig

Bij Intrinzen staat de intrinsieke motivatie van het paard voorop. Het principe van Intrinzen is bedacht door Steinar Sigurbjörnsson en Kathy Sierra. Het is geen vaststaand trainingsprogramma, maar meer een creatief bewegingsspel, waarbij het paard eigen keuzes mag maken. Door het paard bewegingspuzzels aan te bieden, waarbij hij uitgedaagd wordt in een diversiteit aan bewegingen, zal het paard bewuster worden van zijn eigen lichaam. Jij wordt bewuster van de keuzes die je paard maakt en je paard voelt zich vrijer zich te uitten. De focus ligt op beweging uitlokken ipv het paard vertellen hoe hij moet bewegen. Met behulp van materialen zal de externe focus worden getriggerd waardoor de beweging vanuit het paard zelf ontstaat en er zowel mentale als fysieke blokkades kunnen worden opgeheven. Er wordt uitgegaan van positieve bekrachtiging, waarbij de clicker wordt ingezet. De clicker (+R) zorgt voor de juiste timing van de beloning waarop er altijd een voerbeloning volgt. Door de clicker in te zetten tijdens een bepaalde beweging of bij een motivatie tot een bepaalde beweging zal het paard steeds meer uitgedaagd worden zijn bewegingen te herhalen en uit te breiden. Zo kan het paard de motivatie tot bewegen terugvinden of (opnieuw) ontdekken. Paarden zullen meer vanuit een intrinsieke motivatie gaan bewegen doordat ze beter weten hoe ze hun lijf kunnen gebruiken in lastige situaties. Maar ook zal er een grotere krachtontwikkeling plaatsvinden doordat het paard niet meer verteld wordt HOE te bewegen, maar het paard het ZELF mag ontdekken hoe hij KAN bewegen. Hieruit voortvloeiend zal het paard een grotere ontwikkeling van het nadenkend vermogen krijgen en er zal meer zelfvertrouwen ontstaan.

Welke activiteit je ook aantrekt, bij Van Stal kun je het ervaren! Onze ervaren instructeurs helpen je graag op je weg naar een (nog) beter partnerschap.
Kijk bij de cursussen voor meer informatie over onze lessen.