Boukjes Blog: Maak een mooi fotoalbum! Deel 2

Als trainer zijnde krijgen wij vaak de vraag van mensen hoe ze het gedrag van honden hun honden kunnen afleren.  

Waarop ons antwoord vaak is, afleren van gedrag is niet mogelijk, je hond kan het gedrag immers al. Als je eenmaal kunt fietsen, kan je fietsen ook niet meer afleren.  

Wel kun je ander gedrag aanleren en dat doe je doormiddel van het aanleggen van een fotoalbum. Een denkbeeldig fotoalbum. Ik snap het als je me niet direct begrijpt, maar lees vooral verder zodat ook jij een mooi fotoalbum kunt maken en je daarmee direct snapt hoe jij om kunt gaan met de gedragingen van je hond die je liever niet ziet.  

In een fotoalbum zien we graag vooral mooie en leuke foto’s. De foto’s waarvan we een glimlach op ons gezicht krijgen. Foto’s van onze hond die lekker ligt te slapen, foto’s van onze hond die lief naar ons opkijkt, foto’s met een vragende blik, foto’s van een hond die vrolijk met ons meeloopt aan een slappe lijn of foto’s van een hond die blij op ons af komt rennen.  

Denk je nou eens in dat jouw hele leven met je hond één groot fotoalbum is. Zolang we mooie foto’s maken is onze hond fijne gedragingen aan het leren. Gedragingen die we graag zien, gewenst gedrag dus. Zodra we een denkbeeldige foto maken die we minder of niet mooi vinden, zullen we de situatie moeten veranderen. Om te voorkomen dat onze hond dit ongewenste gedrag aan het oefenen is en dus leert.  

Een hond herhaalt en leert bepaald gedrag dat hem iets oplevert, gedrag waarin hij beloond wordt. Beloond door jou of door een bepaalde situatie.  

Als jij je hond wilt leren niet te trekken aan de lijn naar een andere hond, waarom loop je dan door op het moment dat je hond de andere hond ziet? Je hebt nu nog kans de situatie te veranderen waardoor je mooie foto’s blijft maken. Je weet dat anders de volgende foto gaat zijn dat hij zal trekken aan de lijn.  

Als jij een hond hebt die te ver bij jou vandaan loopt, kijk eens of je je kunt concentreren op de momenten dat hij nog dichtbij is, beloon je daarvoor? Of wacht jij op de foto die je niet wil? Een foto waarbij je hond ver bij jou vandaan is.  

Is jouw hond druk zodra hij de auto uit springt, trekt hij alle kanten op terwijl jij nog even rustig je tas uit de auto wil pakken?  

Wat kan je doen om weer een mooie kalme foto te kunnen maken?