Een goed passend tuigje

Y-tuig
Een goed passend tuig is een pré.
Maar hoe weet je nou of een tuig goed passend is. Geen enkele hond is het zelfde, maar we kunnen over het algemeen wel zeggen dat een Y tuig de beste pasvorm heeft.
Een Y tuig zorgt voor meer schoudervrijheid en zou aan de voorkant over het borstbeen moeten lopen, zodat het alleen op de harde gedeelte van de hond zit, zodat slokdarm en andere weke delen vermeden worden.
Achter de ellebogen van de hond moet ook ruimte zijn, zodat de voorpoot genoeg ruimte heeft om te bewegen.
Waarom een tuig en geen halsband?
De nek is een regio waar veel kwetsbare weefsels liggen, denk maar aan de nekwervels, de luchtpijn, bloedvaten en zenuwen. Door hard aan de lijn te trekken, kan je hond een nekblessure oplopen. Als je hond snel de neiging heeft om aan de lijn te trekken, is een halsband daarom waarschijnlijk niet de meest ideale oplossing. Er is wetenschappelijk bewijs dat honden met een halsband vaak angstiger zijn voor geluiden.
Dat een hond minder zou trekken met een halsband is een leugen. Hoeveel honden heb jij zien trekken met een halsband om? Dat dacht ik al…🙂 Een hond die trekt aan de lijn, heeft dat namelijk op de één of andere manier geleerd omdat het hem vaker wat opgeleverd heeft. We moeten dus voorkomen dat een hond leert trekken door situaties te managen en te voorkomen dat de hond trekt. Trekt hij toch, dan moeten we zien te voorkomen dat hij daar succes mee ervaart, maar daar later meer over.
Een lange lijn kan hier zeker uitkomst in bieden. Je hond heeft meer bewegingsvrijheid, waardoor hij niet maar 2 passen hoeft te lopen en aan het eind van de lijn is.

Enkele merken Y-harnassen:
Comfort pro walk tuig
Haqihana
Perfecte pasvorm
Ruffwear
Puppia ‘ s
Blije hond tuig