Help! Mijn hond jaagt achter paarden aan

Help! Mijn hond jaagt achter paarden aan

In dit artikel:
Wég relaxte wandeling
Waarom schrikken paarden?
Waarom jagen honden achter paarden aan?
Socialiseren
Van dichtbij contact maken? Liever niet
Leren negeren
Waar kun je in Nederland terecht voor een cursus?
Credits

Wég relaxte wandeling
Ken je dat? Je hond en jij genieten van een lange wandeling. Je hond loopt snuffelend en ontspannen voor je uit en jij kuiert lekker achter hem aan. Heerlijk buiten samen. Maar dan passeert een ruiter te paard. Je hond verandert in een fractie van een seconde in een woest blaffende jager die niet meer naar je luistert. Je rent met bonkend hard achter je hond aan, je bewust van het mogelijke gevaar voor de ruiter, het paard en je hond. Als je geluk hebt, lukt het de boze ruiter het geschrokken paard enigszins te kalmeren. Wég relaxte wandeling.

Waarom schrikken paarden?
Als een paard achterna gezeten wordt door een hond dan is zijn eerste overlevingsstrategie vluchten, een paard is immers een vluchtdier. Het paard kan in een fractie van een seconde vanuit stilstand overgaan naar een rengalop. Wanneer het paard niet kan wegvluchten, zal het zijn 2de overlevingsstrategie gebruiken en dat is terugvechten door met de achter- of voorbenen te trappen naar zijn belager.

Waarom jagen honden achter paarden aan?
Waarom jagen zoveel honden achter paarden aan? Dit gedrag kan voortkomen uit het jachtinstinct dat wordt getriggerd, maar vaak ook uit onzekerheid van honden die niet aan paarden gewend zijn. Ze blaffen of maken spelbuigingen als kalmerend signaal. Het lijkt een onschuldig situatie, maar als de ruiter en het al dan niet geschrokken paard gewoon doorlopen, kan de hond maar al te snel de link leggen dat hij het paard heeft weggejaagd. Een volgende keer zal hij dus nog harder gaan blaffen en misschien achter het paard aangaan. Dit gedrag heeft hem de vorige keer iets opgeleverd en dat gaat hij herhalen. Voor je het weet heb je een hond die altijd achter paarden aanjaagt.

Socialiseren
Deze honden en hun eigenaren kunnen een cursus volgen waarin de honden leren om paarden – en de prikkels die zij oproepen – te negeren en daarvoor ander gedrag in de plaats te zetten. Tijdens zo’n cursus worden honden met paarden gesocialiseerd, iets wat veel pups in hun socialisatieperiode (tussen de 8e en 12e week) niet hebben meegekregen. Een belangrijk instrument in dit socialisatieproces is het stimuleren van snuffelen door het strooien van hondensnoepjes, want snuffelen is een natuurlijke behoefte van de hond, die bij prikkels bovendien kalmerend werkt. Wij kalmeren onszelf ook. Je staat in de supermarkt en je ziet iemand die je eigenlijk niet wil spreken. Je ontwijkt de situatie door te “snuffelen” in de schappen. Hiermee kalmeer je jezelf en ook de ander.

Van dichtbij contact maken? Liever niet
Als hondeneigenaar denk je misschien dat je je hond gewoon moet laten wennen aan paarden door ze dichtbij te laten komen en contact te laten maken. Dat is een misverstand. Denk bijvoorbeeld aan een kleine teckel die bij het hek van de wei ineens een groot paardenhoofd boven zich ziet en zich rot schrikt. De eerste ervaring met een paard is dus niet positief en leidt tot negatief gedrag. Een hond hoeft niet van dichtbij contact te maken, liever niet zelfs. Het gaat erom dat je hond leert om ontspannen te blijven in de buurt van paarden: door te snuffelen zal hij kalmeren en niet meer met negatief gedrag – achter paarden aanjagen – op de prikkel reageren.

Leren negeren
Dat lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan als je een hond hebt die niet meer te houden is met paarden in de buurt. En toch kunnen ook zij het leren.

Het beste kan geoefend worden met behulp van verschillende paarden in verschillende situaties, zodat het gewenste gedrag een gewoonte wordt. Het is ook belangrijk dat je als eigenaar de lichaamstaal van je hond leert lezen. Zo leer je om de grens van de ‘comfortzone’ van je hond te herkennen en snuffelen te stimuleren vóórdat de paardenprikkel zo sterk is dat ingrijpen geen zin meer heeft. Want een geagiteerde en opgewonden hond heeft lak aan snoepjes of spel. De kunst is om op tijd de reactie van de hond te herkennen, de goede signalen te geven en positief gedrag te stimuleren en te belonen. Je hond leert zo stap voor stap om paarden te negeren.

Waar kun je in Nederland terecht voor een cursus?
In Nederland kun je o.a. terecht bij Van Stal, honden- en paardenschool in Amstelveen. Hier worden speciale cursussen georganiseerd. Voor de hondeneigenaren begint zo’n cursus met een theorieles over socialisatie en het gedrag van honden. Daarna is het samen oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Je hond leert tijdens de lessen om paarden te negeren. De grenzen worden daarbij steeds verder opgerekt: van een paard dat ver weg stilstaat in de bak tot paarden met ruiters die langs draven of galopperen. Na vijf lessen is er al resultaat te zien, al is het wel belangrijk dat eigenaar en hond blijven oefenen. Maar een relaxte wandeling is dat wel waard.

Credits
Dit artikel is geschreven door Saskia Reitsma en Boukje van Hilst van Van Stal, honden- en paardenschool.