Hoeveel moet ik dan belonen?

Het belang van goed gedrag belonen.
Gedragingen die een hond laat zien zijn niet altijd gedragingen die wij als mensen als gewenst ervaren. Het is dus belangrijk je hondje gedrag aan te leren dat jij graag ziet. Belangrijk is je hondje op te zetten voor succes zodat je niet altijd achter de feiten aan loopt en dus niet ongewenst gedrag corrigeert, maar gewenst gedrag stimuleert. Een hond zal altijd gedrag herhalen dat hem of haar iets oplevert, zowel ongewenst (voor ons ongewenst) al gewenst (voor ons gewenst) gedrag. Wil je je hond dus gewenst gedrag aanleren zal je situaties moeten managen en ongewenst gedrag moeten gaan voorkomen of ombuigen.
Je pup is nog niet af en komt nog in allerlei fases.
Dat je pup nog niet af is, is natuurlijk logisch, alleen is het wel heel belangrijk om dus in deze fase goed te bedenken wat je graag ziet en daar ook mee aan de slag te gaan. Maar al te vaak gebeurt het dat puppyeigenaren zich te weinig bewust zijn van het goede gedrag dat hun puppy (nu nog) laat zien. Vaak concentreren mensen zich op de minder goede gedragingen of maken ze situaties zo moeilijk dat de pup geen goed gedrag meer kan laten zien. Zo lopen veel mensen al te dichtbij een moeilijke trigger, zodat het hondje zal trekken aan de lijn en het contact tussen jou en je pup verbroken wordt.
Rond de 18de week komt een puppy bv in de fase van de benen nemen, dit betekent dat je puppy de wereld meer gaat ontdekken en jij opeens een stuk minder belangrijk wordt. In de periode vóór de 18de week is het dus zeer belangrijk om elk contact dat je pup (nu nog automatisch) met je maakt, te belonen met iets wat voor jouw hondje hoge waarde heeft. Dit kan zijn, jouw stem, een voerbeloning of spel.
Hoe meer je beloont voor gewenst gedrag, hoe meer jouw hondje dit gewenste gedrag zal herhalen, ook op latere leeftijd! Gebruik hiervoor het dagelijkse voer, zodat je hondje uitdaging krijgt en een beetje moet ‘werken’ voor de kost. Honden vinden dit maar al te leuk en het zal de band tussen jou en je pup versterken.
Pubertijd
Vanaf 6 maanden komt je hondje in de pubertijd. In deze periode gieren de hormonen door het lichaam en kan het opeens plotseling lijken of je hond al het geleerde vergeten is.
Zorg dus ook in deze periode dat je blijft gaan voor de kleine succesjes. Roep je hond vaak bij je als hij niet al te afgeleid is en beloon hem daar uitgebreid voor. Roep hem zo min mogelijk als je toch al weet dat hij niet bij je kan komen omdat andere prikkels veel interessanter zijn.
Let op hoeveel aandacht je geeft voor ongewenst gedrag. Hou het leven zo makkelijk mogelijk voor jezelf en voor je hond, door hem op te zetten voor succes, zodat jij kan belonen. Hoe vaker je kan belonen, hoe eerder gewenst gedrag optreedt.
Succes!