Voeruitdaging of voerbak, wat klinkt aanlokkelijker?

We willen natuurlijk allemaal het beste voor onze hond, maar heb je er wel eens bij stil gestaan dat voeren vanuit een voerbak eigenlijk niet valt onder de behoefte van een hond. Honden leven in geur beelden en halen de meeste informatie op via de neus. Ze houden er van hun neus aan te zetten en halen daar veel voldoening uit. 

Geef jij je hond voornamelijk uitdaging via wandelen, balspel en spelen met andere honden? Dan heb ik een tip voor je! Zet de neus van je hond aan! 

Door zijn neus meer aan het werk te zetten wordt de linkerhersenhelft meer gestimuleerd. Hierdoor voorzie je in een hoge behoefte en kan het zelfs zijn dat je bepaalde probleemgedragingen kan voorkomen. 

Honden die minder goede eters zijn, gaan vaak beter eten als we ze het eten ietsje moeilijker maken. Dat klinkt gek, maar probeer het maar eens. Ik weet zeker dat je er zelf ook voldoening uit gaat halen. 

Om te starten met voeruitdagingen begin je met wat kleinere hoeveelheden van het voer aan te bieden, zodat je hond niet in één keer zijn hele maaltijd hoeft te zoeken. Voer zoeken kan enorm uitdagend zijn. Zo staat 15 min snuffelen (mentale uitdaging) ongeveer gelijk aan een uur wandelen. Daarmee zeg ik natuurlijk niet dat je hond niet nog andere leuke dingen met jou moet ondernemen, maar het is wel zonde als er niet voldaan wordt aan deze hoge behoefte. En het is vrij simpel! 

Wanneer je vers vlees geeft, is interactief voeren iets moeilijker, maar ook daar zijn steeds meer leuke voeruitdagende mogelijkheden voor. 

Zo kan je je hond een lickimat geven, waarvoor je hond langere tijd moet likken om zijn voer te nuttigen. Ook Kong heeft meerdere voeruitdagers die met vers vlees prima kunnen werken. 

Met brokken is het helemaal een feest. Simpele spelletjes als een handje brokken in het gras gooien als jij heerlijk in het zonnetje op een bankje zit. Je hond scharrelt wat om je heen op zoek naar voer. Je kan de neus van je hond zijn werk horen doen, een heerlijk rustgevend geluid. 

Enkele voorbeelden om voer in te verstoppen zijn:

Ook zijn er talloze voeruitdagers waar je er meerdere van kan sparen om zo telkens weer nieuwe uitdagingen te bieden. 

Het is niet nodig dat je hond op gezette tijden eet. In de natuur eet een hond ook niet standaard 2x daags op vaste tijden.

Je kan het voer ook deels inzetten om ongewenst gedrag te voorkomen of als je je hond iets wilt leren. Neem een deel van het voer bijvoorbeeld mee op wandeling om naast de extra lekkere snacks te belonen voor gewenst gedrag. 

Kortom weeg de hoeveelheid voer die je hond dagelijks krijgt ‘s morgens af en gebruik het gedurende de dag als leuke tussendoortjes en om je hond te belonen voor goed gedrag. 

Veel snuffelplezier!!

Geschreven door Boukje van Hilst