Boukje van Hilst en Wessel Brunink hebben samen Van Stal opgericht in 2015. Natural Horsmanship is op deze plek een manier van leven. De paarden leven in een zogenaamd “Paddockparadise”. Ze zijn letterlijk “van stal” gehaald en kunnen dag en nacht buiten vrij bewegen.
De paarden leven in groepjes, en om bij het hooi, het water of bij overdekte beschutte plekken te komen moeten zij een route afleggen. Er is een pad aangelegd met meerdere poortjes en met verschillende ondergronden. In de natuur slapen, eten, drinken en vermaken paarden zich ook niet op één en dezelfde plek, maar leggen vaak wel 30 kilometer per dag af. Dit zullen de paarden hier niet halen, maar met zo’n 10 kilometer per dag komen ze aardig in de richting. Om op een natuurlijke wijze met een paard de samenwerking aan te kunnen gaan, is naast het op een natuurlijke manier houden van de paarden, begrip en uitleg over de communicatie van het paard een belangrijk element bij Van Stal. Bij veel van de lessen zit je ook niet op het paard, maar loop je er naast, of observeer je een groep paarden op afstand.
Tijdens deze lessen krijg je inzicht in de hiërarchie van de kudde, het paardengedrag en hoe je op een veilige en effectieve manier met paarden kunt omgaan. Grondwerk is ook een manier om te leren omgaan met de paarden. Vanaf de grond naast het paard zet je door lichaamstaal het paard spelenderwijs in beweging. Je krijgt inzicht in leiderschap en samenwerking. Bewustwording van je houding en gedrag spelen hierbij een belangrijke rol. Met deze methode kun je ook leren je paard fysiek te trainen, zonder in het zadel te zitten. Voor kinderen worden er ook aantal lessen gegeven. Voor de groep van 4 tot 7 jaar zijn er de “Vlinder-fladderlessen” met meerdere begeleiders, waarbij door middel van fantasierijke spelvormen er met en van de paarden geleerd wordt. De groep van 8 tot 13 jaar komt op zaterdag. De kinderen leren de verzorging van de paarden, over het fysiek van de paarden en veel over paardengedrag.
Naast het grondwerk wordt er ook gereden en zijn er buitenritten. De lessen geven veel inzicht in de positieve kanten van leiderschap en zijn om deze reden ook goed voor het zelfvertrouwen. Voor volwassenen zijn er privélessen, groepslessen, trainingsweekenden en trainingsweken. Ook met je eigen paard kun je naar Van Stal om op een natuurlijke wijze met je paard te leren de samenwerking te verbeteren. Je leert hoe je een paard aandrijft met een gebaar, met de stem en met de zit. Hierdoor kun je meer plezier met elkaar hebben en verbetert je rijkunst. Ook voor wedstrijdruiters is het van belang een goede band met het paard te hebben, dat zal de prestaties in de ring ten goede komen. Van Stal biedt hulp als mensen vastlopen bij het oplossen van probleemgedrag. Dit kan gaan om kleine problemen zoals het niet stil staan bij het borstelen, problemen bij het trailerladen of als paarden angstig en moeilijk te hanteren zijn op vreemd terrein. De manier van leren gaat door middel van positieve bekrachtiging van wenselijk gedrag en bewustwording van de invloed van mensen hun eigen gedrag.
Mensen zijn zich tegenwoordig steeds bewuster van het feit dat het niet zo vanzelfsprekend is dat je op de rug van een paard klimt en allerlei dingen van het paard verwacht. Mensen willen op een diervriendelijkere wijze leren omgaan met paarden en op een gelijkwaardige manier communiceren en samenwerken. Ook in de sport komt dit steeds meer naar voren en wint deze manier van omgaan met paarden terrein. Boukje: “Waar ik blij van word, is dat ik merk dat het werkt. Mijn doel is met Van Stal bij te kunnen dragen aan een betere wereld voor de paarden en het paardenwelzijn. Dat zoveel mogelijk mensen paarden beter kunnen begrijpen door inzicht te geven in het natuurlijke gedrag van paarden.”
Bron: Amstellandsport, De sportkrant voor Amstelveen & omstreken.
Redactie: Andrea Brandas
Foto Van Stal: Kostverlorenkade 25 te Amstelveen