Bijtgedrag bij pups is normaal gedrag.

Puppy’s bijten veel, ze ontdekken de wereld via de bek en stoppen alles in hun mond. Niet altijd even leuk voor ons want die tandjes zijn super scherp!
Wat doe je als jouw pup veel bijt?
Ten eerste is het belangrijk altijd te kijken naar de situatie waarin het bijten zich voordoet. Het bijten van een pup is normaal gedrag, hij doet het niet om jou te pesten.
Bijtgedrag kan verergeren als een hondje overprikkeld is. Veel pups zijn overprikkeld omdat er op jonge leeftijd vaak al best veel met ze gedaan wordt. Puppy’s hebben uitdaging nodig, maar vooral rustige uitdaging zoals snuffelen en de wereld rustig ontdekken door te kijken. Wandelen of drukke spelletjes zijn vaak een minder goed idee, dat komt later. Puppy’s hebben veel slaap nodig, wel zo’n 20 uur per 24 uur. Dat betekend dat je pup dus maar 4 uurtjes per dag wakker is. Het naar bed brengen van je hondje is noodzakelijk. Puppy’s kunnen nog niet goed hun eigen slaapritme verzorgen, dus dat betekend dat jij dat moet doen. Zorg voor veel regelmaat in de eerste maanden dat je een pup in huis hebt. Breng je pup telkens naar bed (bench) vóór hij overprikkeld is.
De bench wel eerst even aanleren en telkens weer prettig maken door voor het slapen gaan een snuffelmat of kong te geven. Kauwen en snuffelen werken kalmerend. Voer je brokken? Gebruik dan het voer om de snuffelmat of kong te vullen.

Wat doe je als je pup in jou bijt?

Als je pup in jou bijt, vraag jezelf af of je het had kunnen voorkomen door bovenstaand of had hij al zachtjes gebeten, maar vond je dat niet zo erg? Weet je zeker dat je pup niet moe is, dan wordt het tijd je puppy te leren dat het bijten in jou hem niks oplevert. Negeren van het gedrag zorgt ervoor dat je puppy geen succes heeft met het bijten. Nou zou je denken, ja maar hoe moet ik bijten dan negeren, want het doet pijn. Negeren doe je door weg te lopen en een deur achter je te sluiten. Zo kan je hondje dus niet meer bijten. 20 sec later kom je weer binnen, begint hij weer, vertrek je en bijt hij niet dan biedt je hem een alternatief om op te bijten.
Let op! Het kan dus zijn dat je met het hele gezin soms even op de gang moet gaan staan zodat je hondje geen succes ervaart.
Waarom zeggen we niks van het bijtgedrag?
Negatieve aandacht is ook aandacht, en hondjes leven voor aandacht😊
Je kan best een keer in een hoog gilletje ‘Au’ roepen, dat doen pups ook bij elkaar, zo herkent je pup misschien dat het pijn doet. Maar reageert je puppy niet en begint hij direct opnieuw herhaal het dan niet, want dan zegt het hem niks is jouw gilletje dus weer aandacht.
Ik heb al van alles geprobeerd, maar hij bijt nog steeds!
Dat je al van alles hebt geprobeerd, helpt vaak niet. Verandering van strategie zorgt vaak voor meer gedrag (extinction burst). Als je bijv een tijdje bezig bent geweest met het gedrag te negeren, zal je dit vol moeten houden totdat het uitdooft.
Het kan namelijk zijn dat je pup eerst harder gaat bijten omdat het hem voorheen bijv aandacht in wat voor vorm dan ook opleverde.
Geef je dan toch weer toe door er iets van te zeggen of hem weg te duwen, denkt je pup alleen maar harder te moeten bijten om aandacht van je te krijgen.
Denk aan een kind in de supermarkt die zeurt om een snoepje en als hij het niet krijgt op de grond gaat liggen gillen en huilen. Als hij dan toch het snoepje krijgt, is gillen en dramatisch huilen de nieuwe norm, want dat leverde wat op. In het verleden behaalde resultaten bieden garantie in de toekomst.

Wisselen

Tussen de 4 en 7 maanden wisselt je hondje zijn melkgebit. Hij heeft last van zijn tandjes en een grote kauw behoefte.
Geef hem dingen waar hij wel op mag kauwen zoals winterpeen, een goed gevulde kong of een varkensoor. Door de winterpeen of kong in de vriezer te doen, wordt het goed koud en dat verdoofd een beetje.
Wat als mijn hond aan de meubels bijt, moet ik dat dan ook negeren?
Nee dat wordt lastig, want het is immers zelf belonend gedrag.
Je tafel op de gang zetten, is ook geen makkelijke opgave, dus we gaan in de strategie van afleiden.
Maar let op!! Leid jij telkens af met een speeltje, dan gaat je hond op de tafelpoot bijten zodat jij dat leuke speeltje pakt.
Je leid dus af door iets interessants te doen, zonder dat je hond in de gaten heeft dat je hem daarmee wegleidt van de tafelpoot.
Bijv. Zet de tuindeur open of rommel even in een laatje, zodat je pup jouw kant op komt. Geef hem dan iets waarop hij wel mag kauwen.
Beloon ik vaak genoeg voor gewenst gedrag?
Krijg aandacht voor elk stukje gewenst gedrag. Wat doet je hond allemaal goed voordat hij op de tafelpoot bijt? Beloon je wel genoeg en krijgt hij voldoende aandacht voor dingen die hij wel goed doet? Vaak vinden we zelfstandig rustig spelen of rustig ergens liggen een opluchting en dan zeggen we niet tegen de hond dat hij het goed doet. We wachten vaak tot er ongewenst gedrag ontstaat en dat willen we graag afleren. Maar is dat wel een goede gedachte? Je hond laat vast ook gewenst gedrag zien, waar je voor kan belonen?! Vergeet niet dat je hond nou eenmaal andere behoefte heeft dan jij.
Een hond is een hond en vertoond honden gedrag met een reden!
Geschreven door Boukje van Hilst