Daagt mijn hond me nou uit bij het tuig aan doen?

Mijn hond loopt weg of daagt mij uit als ik het tuig of de riem om wil doen.
Honden praten de hele dag met ons, aan ons de taak om te begrijpen wat ze zeggen. Sta eens stil bij waarom je hond zoiets doet.
Hij wil ons iets duidelijk maken. We zijn geneigd om voornamelijk naar het gevolg te kijken en niet naar de oorzaak van gedrag.
Dat honden weglopen bij het omdoen van het tuig of het pakken van de lijn, komt veel voor.
De hond loopt weg, kruipt onder de bank of rent door de kamer en lijkt je uit te dagen tot een leuk pak me dan spelletje. In werkelijkheid probeert de hond de situatie te kalmeren en ook jou te kalmeren. (Zie kalmerende signalen)
Heeft de onderliggende emotie te maken met het tuig (pasvorm) of het tuig om doen (manier van om doen) de lijndruk, of het naar buiten gaan? Of misschien wel allemaal?
Ga eens na bij jezelf wat er allemaal gebeurt, of is gebeurt in de tijd voordat je dit blog leest. Hoeveel opwinding is er al ontstaan rondom dit ritueel? Hoe vaak heb je je strategie veranderd en hoe vaak heb je je hond tegen zijn zin toch in het tuig gekregen en mee naar buiten genomen? Wat gebeurde er allemaal met jouw emotie? Werd je boos, geïrriteerd, haastig, onzeker, of misschien zelfs angstig?
Vraag jezelf eens af of dat wat je tot nog toe hebt gedaan je iets heeft opgeleverd op de lange termijn, of alleen op de korte termijn? Want elke dag begint de hele soesa weer opnieuw.
Wil je werken aan de onderliggende emotie van je hond, zal JIJ dus iets moeten veranderen en dus niet jouw hond. Je kan pas verandering brengen als je voor vertrouwen en comfort zorgt.
Oefen op een leuke manier, maak de situatie voorspelbaar voor je hond, laat hem zelfstandig keuzes maken.
Let op! Oefenen betekend niet het tuig om doen. Je gaat bij je oefen sessies dus ook niet naar buiten. Oefenen betekend eerst de associatie met het tuig veranderen terwijl je hond in een gemoedstoestand kan zijn van vertrouwen, zonder dat hij bang is dat jij het tuig om doet.
De afstand tot het tuig moet jij dus inschatten. Waar is je hond nog comfortabel? Dit is natuurlijk bij elke hond anders.
Maar ik moet toch naar buiten met mijn hond?😳
Maak positieve associaties met een nieuw goed passend tuig (liefst een Y tuig).
Oefen zo vaak als je kan (10 x per dag) in hele korte sessies (3 min). Oefen op meerdere plekken zodat je hond het gaat generaliseren.
(Honden leren context gebonden)
Let op oefenen is niet persé het tuig aan doen. Oefenenen is je hond zo comfortabel mogelijk houden. Kijk dus naar wat je hond je vertelt. Leer de stress signalen (link) van je hond kennen! Hoe meer in comfort je hond zal zijn, hoe meer het zelfvertrouwen en vertrouwen in jou stijgt en je dus stappen vooruit gaat maken. Zo zal het nieuwe tuig als positief worden ervaren.
Is je hond angstig buiten, denk dan nog niet aan een hele wandeling, dan is misschien buiten voor op de stoep, of de tuin je eerste stapje. In samenwerking met een gecertificeerde gedragsdeskundige of hondenschool die traint op positieve wijze, kun je verder werken aan het zelfvertrouwen en vertrouwen in jou van jouw hond.
Succes!
Stap 1: Introduceer het tuig, gooi voer op de grond (het voer moet door de hond ervaren worden als een beloning, hij moet het dus super lekker vinden)
Stap 2: Loop weg met het tuig in je hand en kies een nieuwe plek om voer op de grond te gooien, gooi niet heel dicht bij jou.
Stap 3: Leg het tuig op de grond en gooi voer rondom het tuig.
Stap 4: Ga op je hurken of stoel zitten, hou het tuig in je hand en beloon met voer op de grond, herhaal, gooi voer dichtbij en daarna weer ver weg.
Stap 5: Hou het tuig zo vast dat de hond er met zijn kop in zou kunnen stappen. Hou een voertje in de opening en beloon. (Let op! Voer zo, dat de hond zijn kop er nog niet in hoeft te steken)
Herhaal telkens na even een paar meter weg te lopen en op andere plek te gaan staan)
Stap 6: Deze stap is een heel belangrijke stap, waarbij de hond zéér comfortabel moet zijn met de vorige stappen.
Let op! De beloning kan de hond net over zijn eigen grenzen drukken, dus let op dat je de lichaamstaal goed in de gaten houdt. Stapt de hond af en toe achteruit, of rekt hij zich uit richting het voertje, is de hond nog niet comfortabel genoeg voor deze stap.
Je lokt de hond doormiddel van het voertje in het tuig, zorg dat de opening van het tuig zo groot mogelijk staat, zodat het hoofd er ook weer makkelijk uit kan.
Laat de hond een aantal keer in en uit het tuig stappen. Beweeg de opening nooit naar de hond toe, maar laat de keuze bij de hond.
Beloon zowel voor instappen, als uitstappen.
Kies telkens weer een andere plek in de kamer om de hond te laten instappen, zo wordt het een spel waarbij de hond jou mag volgen en de hond niet in een benauwde situatie wordt gehouden. Dit geeft jou tijd om goed te kijken naar hoe graag de hond bij het tuig en jou in de buurt is en de stress signalen goed te observeren.
Stap 7: Nu is het tijd om stap 6 te gaan benoemen, als je hond zijn kop in het tuig steekt benoem je dat met een signaal. Bijv ‘tuig’ of ‘instappen’.
(Let op, benoem het pas al de hond het al doet en niet vooraf)
Stap 8: Nu kan je het tuig over de rug van de hond vouwen terwijl je voertjes op de de grond legt.
Laat je hond flink wat voertjes eten en haal ondertussen het tuig weer van je hond af en laat hem er uit stappen.
Stap 9: Nu wordt het tijd het tuig te gaan sluiten
Probeer te voeren, evt in een snuffelmat zolang de hond het tuig aan heeft, hou het kort.
Stap 10: Namate de stapjes telkens makkelijker worden en je hond het tuig als prettig ervaart kan je het signaal meer naar voren gaan halen en het tuig steeds langer om houden.
Blijf langere tijd zorgen dat het tuig om doen een spel is door de hond eigen keuzes te laten en het allemaal positief te houden. Op deze manier kan je naar buiten met je nieuwe tuig🤗
Geschreven door Boukje van Hilst