Als je niet wil dat je hond op de bank gaat, vraag jezelf dan eerst af, waarom je dat niet wil?! Nog steeds denken veel mensen dat als een hond op de bank gaat, hij dominant is.
De dominantie theorie is oud en achterhaalt, maar spookt helaas nog steeds door menig hondeneigenaar zijn hoofd.
Dominantie theorie (link)
Mag jouw hond niet op de bank vanwege een andere reden, bijvoorbeeld dat je je bank netjes wilt houden, dan is dat natuurlijk aan jou en een prima rede.
Helaas is het alleen niet zo simpel om je hond aan te leren dat hij niet op de bank mag.
Ten eerste ligt je bank waarschijnlijk super zacht en houden honden vaak van een hoge slaapplek voor overzicht en het is lekker bij jou in de buurt. Het is dus zelf belonend om op de bank te liggen.
Zelf belonend gedrag zal een hond dus altijd herhalen omdat het hem iets oplevert.
Daarnaast leren honden context gebonden. De hond zal dus bij een negatieve ervaring met jou en de bank, stel dat je ervoor zou straffen, de link nog steeds met jou maken. Hij leert dus, ik mag niet op de bank als jij er bent. Maar hij heeft nooit geleerd dat als jij er niet bent, hij ook niet op de bank mag.
Dit resulteert in dat als je weg bent, je hond wel op de bank gaat. Kom jij thuis, springt hij er snel vanaf.
Bij het inzetten van straf kan je je ook afvragen of je dan geen aandacht aan het geven bent voor ongewenst gedrag. Straf zou dan ook echt straf moeten zijn, dus als negatief moeten worden ervaren door de hond. Hierin moet je je dus tevens afvragen of je dat wil. Ik vind mijn relatie met mijn honden zeer belangrijk en wil in geen situatie dat ze bang zijn in mijn aanwezigheid.
Best een lastige opgave dus!
Tip 1:
Je zou een compromis kunnen maken en je hond kunnen leren dat hij wel op een deel van de bank mag, waar jij een kleedje neer legt.
Dit zou je dan moeten trainen, door dat deel van de bank aantrekkelijker te maken, doormiddel van trainingssessies met voer.
Tip 2:
Je zou kunnen voorkomen dat je hond op de bank gaat, door de kamerdeur dicht te houden en de bank te barricaderen als je er niet bent.
Tip 3:
Hoeveel aandacht heb jij voor gewenst gedrag? Probeer te kijken naar elk kleine stukje gewenst gedrag. Vaak ligt de focus te veel op ongewenste gedragingen. De hond is bv al een tijdje rustig en vermaakt zichzelf. Nodig je hond dan eens uit voor een leuk spelletje met jou. Vaak wachten we te lang totdat de hond zich gaat vervelen en naar andere bezigheden op zoek gaat. Zoals springen op de bank. Als dat telkens aandacht (negatieve aandacht is ook aandacht) oplevert, zal je hond dat herhalen.
Tip 4:
Leer je hond aan wat het woordje ‘nee’ betekend. Als je een woord gewoon maar zegt, betekent het niet dat je hond weet wat je bedoelt. Hij spreekt immers een andere taal. Elk signaal zal je moeten uitleggen.
Tip 5:
Je zou je hond er telkens op een rustige manier af kunnen halen door hem bij zijn tuig te pakken of je hond te leren je hand te volgen. Vervolgens begeleid je hem naar zijn eigen plekje. Deze plek maak je in trainingssessies positief door daar bijvoorbeeld een snuffelmat te geven of te belonen als hij voor zijn plaats kiest.
Tip 5:
Zorg dat de plaats van jouw hond, wel ook echt een plek is naar zijn behoefte. Warm of juist koel, hoog, beschut, rustig of een plek waar overzicht is.
Tip 6:
Leer je hond het woord aan dat bij zijn plaats hoort. Zodat je hem in een later stadium ook naar zijn plek zou kunnen begeleiden door het woord daaraan te koppelen.
Dit geeft ook weer uitdaging en werkt band versterkend.
Leer je hond waar hij aan toe is en wat je van hem verlangd! Iets anders aanleren is belangrijker dan denken in iets afleren. 😊👍🏻