Wat is positieve hondentraining?

Bij VAN STAL is positieve hondentraining en vooral het leren begrijpen van de hondentaal het uitgangspunt in alle trainingen. Op deze manier bouw je een onvoorwaardelijke band op met je hond en wordt het trainen alleen maar leuker en begrijpelijker, zowel voor hond als begeleider.

Laat je hond succes ervaren.

Bij Hondenschool Van Stal trainen we op een positieve manier en dat vergt een omschakeling van denken. Je moet aandacht gaan krijgen voor elk klein stukje gewenst gedrag dat kan leiden tot het uiteindelijke grote geheel van gewenst gedrag. Het draait erom dat de hond steeds een succesje ervaart door middel van een beloning. Op deze manier zal je hond het gewenste gedrag gaan herhalen omdat het hem iets oplevert. Ongewenst gedrag negeren, dan zal het uitdoven. In tegenstelling tot correctie training, waar je straft of een pijnprikkel toedient, krijg je bij positieve training een hond die initiatieven durft te nemen en onderzoekend is, waardoor er samenwerking ontstaat.

Je hond iets afleren betekent je hond iets anders aanleren.

Wat voor ons als ongewenst gedrag wordt ervaren, hoeft voor een hond helemaal niet ongewenst te zijn. Wij vinden het niet fijn als onze hond met vieze poten het huis in stormt, maar voor de hond is dat volstrekt normaal gedrag. Hij hoeft immers niet te dweilen. We zullen de hond in deze situatie dus niet moeten afleren naar binnen te stormen, maar moeten aanleren even te wachten op de mat bij binnenkomst. Tot dat dit gedrag een gewoonte is geworden.