Tips over loslopen

Je PUP Laten LOSLOPEN!
Het is belangrijk om al in de eerste weken dat je hondje bij jou is te gaan oefenen met loslopen. Dat voelt misschien nog een beetje spannend, maar in de eerste weken heb je de meeste kans op succes omdat je hondje dan nog heel dicht bij je wil blijven, dus veel kans op succes en je kan dus vaak belonen voor goed gedrag. Vanaf de 18de week zit je hondje in de fase van de benen nemen en zal hij meer op eigen houtje de wereld gaan ontdekken.
Van belang dus dat je dan al vaak gewenst gedrag beloond hebt, zodat je hondje niet te ver van je weg beweegt.
We hopen dat jullie met onderstaande tips en spel ideeën het “pup los laat moment “vol vertrouwen tegemoet zien en vooral samen veel plezier hebben.
Start met loslopen vanaf de tweede week dat je hondje bij je is. (leeftijd ongeveer 9 a 10 weken)
Houdt je wandeling kort, hooguit 10 minuten en blijf een beetje op één plek (niet echt lopen dus) overprikkeling ligt op de loer.
1. Een veilige omgeving
Je zorgt voor een veilige omgeving dus geen verkeer in de buurt en niet te veel andere honden. Een plekje voor jou en je pup alleen is prima.
2. Lekkere en super lekkere voertjes op zak
Zorg dat je lekkere voertjes op zak hebt want in een omgeving met interessante geurtjes, voorwerpen en mogelijk andere honden wil jij als begeleider super aantrekkelijk zijn. Dat ben je door met je pup te spelen maar ook door te belonen en wel met iets wat je pup ERG lekker vindt.
3. Voor het eerst LOS – speel het volg me spel
Benodigdheden; veilige omgeving, lekkere voertjes en een speeltje
  • Je maakt de lijn los van het tuigje, je geeft een paar voertjes
  • Loop vervolgens een klein stukje weg
  • Beloon je hondje als hij met je mee rent. Dat zal hij zeker doen!
  • Dit kun je herhalen waarbij je steeds iets langere stukken wegloopt, let wel 15 meter is al een heel eind voor zo’n jonge pup
  • Verander je tempo in wat sneller lopen of zelfs een klein drafje en rustig bewegen, dit maakt het nog leuker voor je hondje om je te volgen.
  • Speel slechts kort, 3 tot 5 minuten is echt genoeg
  • Herhaal dit spelletje op verschillende veilige locaties
  • Lijn je hondje tussendoor een keer aan (beloon) en maak de lijn een paar meter verder weer los (beloon)
Is je pup ouder dan is hij al minder afhankelijk zijn van jou en misschien geneigd om zijn eigen onderzoek te starten en (tijdelijk) vergeten dat jij ook in de buurt bent. Hieronder staan enkele voorbereidingen die jou en je pup de vaardigheden en het vertrouwen geven om veilig en succesvol los te lopen.
4. Voorbereiding, in huis en de tuin of tijdens wandelingen
  • Oefen vaak met de koppeling van de naam van je pup en beloon dit ten overvloede.
  • Speel af en toe in huis en in de tuin of buiten aan een lange lijn een spelletje waarbij je je hondje bij je roept en telkens beloond. (Let op, dit mag op korte afstand zijn)
  • Bij aan of aflijnen geef je telkens een beloning. Zo krijgt aan en aflijnen een positieve betekenis voor je pup.
  • Raak regelmatig kort het tuigje aan, je geeft een (stem) beloning en laat direct weer los.
Gebruik consequent vaste routines bij het aan en aflijnen, oefen in huis, tuin en buiten in bos en park. Dan leert je pup het snelst.
5. Losloop Tips:
  • Is de pup los, roep hem dan regelmatig bij je in makkelijke situaties als je weet dat je slagingskans hoog is. Beloon als je pup bij je is. Laat hem daarna zijn gang weer gaan.
  • Als je pup bij je is raak dan kort zijn tuig aan of leg je hand op zijn lichaam. Vindt de pup het vervelend dat jouw hand over zijn kop heen gaat (dit zie je bijv aan het verlagen van de kop, een stapje achterwaarts gaan, weg kijken of wegdraaien) laat je hand dan via de zijkant of onderkant kaak glijden richting het tuigje. Beloon en laat hem zijn gang weer gaan.
  • Rent je pup van je weg, of loopt hij niet meer mee? Roep zijn naam en ren de andere kant op, 9 van de 10 keer zal je pup eieren voor zijn geld kiezen en achter jou aanrennen. Beloon hem met je stem en iets heel lekkers. Let op! Het kan natuurlijk zijn dat je pup het allemaal te spannend vindt! Hou altijd de lichaamstaal van je hondje in acht. twijfel je of hij het wel naar zijn zin heeft, probeer het een weekje later nogmaals.
  • Wil je de pup aanlijnen, strooi wat voertjes op de grond en doe de lijn aan het tuig, zonder het tuig vast te pakken. Het vastpakken van het tuig kan als onprettig worden ervaren. Voorkom dat je pup de associatie maakt, aanlijnen is altijd naar huis dus het losloop plezier is over doordat je alleen maar aan het eind van je loopje aanlijnt. Voordat je het weet speel je anders het spel “pak me dan als je kan” en dat wil je voorkomen.
6. Verstoppertje! Is je Pup 20 weken en ouder?
Speel dit spelletje alleen als je hondje iets ouder is en al voldoende zelfvertrouwen en vertrouwen in jou heeft opgebouwd door de eerdere succesjes.
Verstoppertje is uitdagender dan het volg me spel omdat hij zijn neus moet gebruiken om jou te vinden.
Je zorgt voor een veilige omgeving, dus geen verkeer en niet te veel andere honden in de buurt. Je hebt een lekkere beloning bij je of een favoriet speeltje.
Zodra je pup aan het rond snuffelen is stap je van het pad af en verstop je je.
Vindt je pup je direct….Goed gedaan! Hij heeft namelijk geleerd op jou te letten. Beloon met iets lekkers of speel even met hem.
Herhaal het verstoppen of neem onverwachts een ander bospad en beloon de pup iedere keer als je gevonden wordt of de pup met je mee rent. Mocht het een keer gebeuren dat je hondje de verkeerde kant op rent, stap achter je boom vandaan en maak beweging + stemgeluid, zodat je hondje niet in paniek raakt en je echt kwijtraakt.
Veel plezier, heb vertrouwen!
Geschreven door Jeannette Vd Weck & Boukje van Hilst