Hoeveel moet ik wandelen met mijn pup?

Ongetwijfeld heb je gelezen op het internet dat je puppy nog niet al te veel mag wandelen omdat het lichaam nog kwetsbaar is. De groeischijven zijn nog niet gesloten en je pup heeft energie nodig om te groeien. Richtlijnen over hoeveel je nou precies mag lopen zijn natuurlijk een vrij algemeen begrip.
Het hebben van een hond gaat automatisch in ons hoofd gepaart met wandelen. We zullen hierbij alleen wel moeten kijken naar de gemoedstoestand van ons hondje, want wat vindt hij of zij eigenlijk van het buiten zijn? We zouden per individu moeten kijken wat jouw hondje aan kan. Denk hier vooral aan de hoeveelheid prikkels die je hondje tegenkomt op straat. Wat heeft het brein allemaal te verwerken? Natuurlijk moet je vaak naar buiten om je hondje te leren buiten te plassen en poepen, maar merk je dat je hondje bij thuiskomst alsnog binnen plast, dan zijn de prikkels buiten te veel geweest en is hij daardoor gewoonweg vergeten zijn behoefte te doen. Ook als je hondje veel gaat zitten en tijd nodig heeft om rond te kijken, geef hem de tijd daarvoor. Maak de wandeling dus klein, je hondje raakt nu nog overal van afgeleid, elk blaadje of geluid kan al van grote invloed zijn op de gemoedstoestand van je hond. De wereld is veel, groot en heftig als je nog zo klein bent. Merk je dat je pup sneller loopt op de weg terug naar huis, blijf dichter bij huis. Wandelen kan dus ook zijn, gewoon stilstaan en de wereld al snuffelend ontdekken. Echt wandelen komt later wel. Maak je geen zorgen dat je hond niet leert wandelen. Ontdekken op zijn tempo is van groot belang! Zorg dat je een lange lijn (liefst 5 meter) hebt zodat je hondje de ruimte heeft om eigen keuzes te maken. Dit geeft jou de gelegenheid om goed te kunnen zien wat hij spannend vindt en hij heeft meer ruimte om zijn lichaamstaal te uitten. Probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat de lijn strak komt te staan en volg je hondje daar waar het veilig is. Dit zorgt voor eigen initiatieven en zelfverzekerdheid. Natuurlijk mag je grenzen aangeven, daar waar zich een onveilige situatie kan voor doen, maar geef je hond dan een andere optie om naartoe te lopen, zodat hij niet overal geblokkeerd wordt door de lijn. Dit voorkomt het leren trekken aan de lijn.

hondenschool van stal

Lijndruk en prikkels
Een strakke lijn zorgt voor overprikkeling en trekken aan de lijn. Het trekken aan de lijn is iets dat ontstaat door de manier waarop jij de lijn hanteert. Let dus vanaf het begin af aan op hoeveel jij druk op de lijn neemt. Wie zorgt er voor een strakke lijn? Jij of je hondje?
Laat de lijn een vangnetje zijn wanneer je hondje in een onveilige situatie zal komen. Het is niet de bedoeling dat de lijn constant onder spanning staat. Druk op de lijn kan zorgen voor gedragsproblemen, problemen in het lichaam en stress.
Natuurlijk moet je af en toe van A naar B met je hondje, maar wees je bewust van wat je je hondje aan leert.