Mijn hond gromt als...

Mijn hondje gromt als ik in de buurt kom van zijn bot of speelgoed.
Als je hond gromt of bijt doet hij dat om jou iets duidelijk te maken. Het is voor hem een manier van communiceren en dus honds gedrag. Hij doet dit niet zomaar en al zeker niet om jou te pesten.

Mijn hond gromt als…

Mijn hondje gromt als ik in de buurt kom van zijn bot of speelgoed.
Als je hond gromt of bijt doet hij dat om jou iets duidelijk te maken. Het is voor hem een manier van communiceren en dus honds gedrag. Hij doet dit niet zomaar en al zeker niet om jou te pesten.
Voordat honden daadwerkelijk zullen aanvallen geven zij een reeks afstand vergrotende signalen af. Deze zijn dus letterlijk bedoeld om de dreiging die in de ogen van de hond nadert op afstand te houden. Dit is geen “stout” gedrag maar een manier om te communiceren: ik waarschuw je, hou afstand.
Als er naar de subtiele signalen van de hond niet geluisterd wordt, zal hij duidelijker moeten worden. Als je hond al gromt of bijt, kan het dus goed zijn dat je de subtiele signalen hebt gemist. Straf je hond nooit voor deze signalen. Grommen is bijvoorbeeld een signaal dat veelal wordt afgestraft. Grommen is slechts een waarschuwing. Zouden we het grommen afstraffen zal de hond een volgende keer het grommen overslaan en dus sneller bijten.
Afstand vergrotende signalen zijn onder andere:

– Bevriezen (doodstil staan/liggen en staren met harde ogen )
– Oogwit tonen (whale eye)
– Bek likken
– Tongelen
– Pootje heffen
– Haren omhoog (borstelen)
– Sneller eten (ruw eten)
– Grommen
– Tanden laten zien
– Snappen ( opzettelijk mis bijten )
– Bijten

De hevigheid van het gedrag dat hierbij gebruikt wordt hangt af van de waarde van het geen dat de hond bewaakt, zijn vorige leerervaringen en hoe de hond zich verder voelt.
Redenen voor het bewaken van iets kunnen zijn:
De hond heeft honger geleden of moeten vechten voor zijn eten.
Moeten strijden met nestgenootjes (bv pups die uit 1 bak eten krijgen bij de fokker)
Als de baas vaker iets heeft afgepakt dat voor de hond van waarde was.
De voerbak weg gepakt is, terwijl de hond stond te eten.
Er werd vaak gezegd dat je de voerbak af en toe weg moest pakken, zodat de hond weet dat jij de leider bent. Maar hoe zou jij het vinden als de ober je pizza vroegtijdig onder je neus vandaan haalt?
Het is belangrijk om in alle omstandigheden rekening te houden met de behoefte en gevoelens van de hond. Als je hond bijvoorbeeld met een vieze sok rondloopt, kan jij denken ‘getver een vieze stink sok,’ maar voor je hond kan die sok van grote waarde zijn. Pak dus niet zomaar iets af, maar ruil het voor nog iets waardevollers.
Training:
Het is handig om bij elke hond, of de hond nou bezitsagressie heeft of niet, het loslaten van voorwerpen te trainen. Trainen betekend dat je het in scene gaat zetten en niet alleen oefent als je hond toevallig iets heeft wat hij niet mag hebben. Wacht niet totdat je hond een keer naar je gegromd heeft, maar leer je hond iets vast te pakken en ook weer los te laten.
Hoe pak je het aan:
Let op! (voor honden die nog GEEN bezitsagressie hebben)
Geef je hond iets waarvan je weet dat het waarde heeft voor jouw hond.
Hou zelf de andere kant van het bot of speeltje vast zodat je hond er niet mee vandoor kan gaan en speel er samen even mee.
Terwijl je speelt zeg je ‘vast.’
Haal iets tevoorschijn wat nog een hogere
waarde heeft voor je hond, hou het voor zijn neus en wacht tot hij datgene hij had los laat, zeg nu ‘Los.’ Het signaal (woord) ‘Los’ kan pas gezegd worden wanneer de hond ook daadwerkelijk los laat. Honden spreken immers niet onze taal, dus we zullen eerst het gedrag moeten benoemen dat we zien.
Pas later als de hond telkens makkelijker los gaat laten terwijl jij iets lekkers richting zijn neus brengt ga je het signaal ‘los’ steeds eerder zeggen. Telkens wanneer er geruild wordt voor iets nog lekkerders, mag de hond dat hebben, maar als dat op is, krijgt hij direct ook weer het bot terug waar je samen mee speelde. Zo wordt iets los laten als positief ervaren. Pas als het los laten van iets een gewoonte is geworden op het signaal ‘los’ kun je het misschien een keer overslaan om het te ruilen, maar onthoud goed; een hond pakt alleen iets in zijn bek als het voor hem van waarde is, dus ruilen blijft ten aller tijden een onderdeel van je signaal ‘los.’
Bij honden die al bezitsagressie hebben kan het gevaarlijk zijn om met deze techniek te starten. Daar zou een andere start gewenst zijn, geheel afhankelijk van de mate waarin het optreed. Zoek hiervoor professionele hulp!
Honden kunnen ook hun eigen lichaam gaan beschermen door pijn of ander ongenoegen. Vaak ontstaat het bv bij:

– Tuigje niet correct aanleren.
– Muilkorf niet correct aanleren
– Medisch onderzoek of behandelingen gedwongen ondergaan
– Dwingen om te knuffelen
– Hond bewust of onbewust pijn doen
– Lichamelijk correctie als in het nekvel pakken of in het lijf porren
– Oppakken tegen zijn zin
– Aanraken tegen zijn zin
– Nagels knippen onder dwang
– Medicijnen toedienen
– Aan het lijf pakken
– Oren pakken
– Fixeren zodat de hond geen uitweg meer heeft en niet los kan komen in een angstige situatie
– Grijpen aan een tuigje

We staan er vaak niet bij stil, maar bij al dit soort dagelijkse handelingen moeten we niet voorbij gaan aan de afstand vergrotende signalen die onze honden geven. Voor niet elk van de dagelijkse handelingen geldt dat ze als positief worden ervaren door onze honden. Het is ook best veel wat er van honden gevraagd wordt in onze mensenwereld. Ze moeten altijd maar vriendelijk zijn tegen iedereen. Vreemde mensen, kinderen, soortgenoten en andere dieren. Kleine hondjes worden bijvoorbeeld vaak zomaar, zonder waarschuwing opgetild.
Honden worden veel geaaid, eigen honden en zelfs vreemde honden, omdat wij ze willen aaien, maar hoe vaak vraag jij toestemming aan een hond? Het is dus goed om je hond op een positieve manier de dagelijkse handelingen aan te leren door veel positieve associaties te maken. Leer je kleine hondje bv een woordje voor je hem optilt, zodat hij niet ‘zomaar’ de lucht in wordt geslingerd.
De boodschap van dit verhaal is: ‘denk honds en zorg voor een vertrouwde omgeving voor onze honden.’