Pak nooit iets zomaar af wat van waarde is voor je pup!

Resource guarding/ iets beschermen dat waarde heeft voor de hond.
Wat is resource guarding?
Angst voor het verlies van iets van waarde; voer, een kauwbot of een speeltje. Dit levert stress op en je ziet dat door verandering in het gedrag van je pup/hond.
Wanneer komt het voor?
  • Tussen honden onderling
  • Tussen hond en familieleden
Je pup en resource guarding?
De meeste pups hebben nog niet geleerd dat ze hun “buit” moeten verdedigen tegen anderen Je wilt dus je dat pup je kan vertrouwen en dat er niets wordt afgepakt dat van waarde voor de pup is.
Tips; voorkomen is beter dan genezen
Door goed management en spel training leert de pup jouw aanwezigheid of loslaten van zijn “buit” nog iets veel leukers oplevert.
  • Staat de pup te eten, loop rustig langs en voeg wat extra lekkere brokjes toe.
  • pakt je pup iets van de straat of in huis dat je graag uit zijn bek wilt halen, zorg dat je het ruilt voor een lekker voertje. Houd hiervoor het brokje voor zijn neus of gooi het op de grond, 9 van de 10 keer laat de pup zijn buit vallen
  • speel het spel, speeltjes wissel
Speeltjes wissel-spel
1. voorbereiding; diverse speeltjes of meerdere dezelfde speeltjes
2. Start het spel met 1 speeltje terwijl je de andere speeltjes bij je in de buurt hebt liggen
3. Laat dit speeltje “dood” vallen,
4. Pak een ander speeltje, beweeg/ speel ermee totdat je pup het eerste speeltje laat vallen en naar je toe komt en met het nieuwe speeltje gaat spelen.
5. Herhaal dit met een ander speeltje.
6. Pas als je hond gemakkelijk het speeltje los laat om met het nieuwe speeltje te spelen voeg je een signaal woord bijv. ‘los’ of ‘wissel’ toe. Het gaat om het spel en voordat je het signaal woord toevoegt zul je het spel mogelijk enige dagen of weken moeten spelen. Speel dit spel maximaal 3 tot 5 minuten
Belangrijk: het is een spel, er zijn geen spelregels en geen goed of fout en gaat om samen bezig zijn.
Heeft de hond een signaal woord geleerd en wisselt hij gemakkelijk van speeltje dan kun je dit ook doen met een lekker hapje of kauwbot. Je vraagt dan ‘los’ of ‘wissel’ en je geeft hetzelfde of nog lekkerder hapje ervoor in de plaats.
Hoe herken je resource guarding?
Zie of hoor je gedragsverandering als jij in de buurt komt als je pup iets van waarde heeft? (van waarde vd hond)
Er is een veelheid aan gedragingen en elke hond heeft zijn eigen methode om met een (potentieel) stressvolle situatie om te gaan dus observeren van je hond is erg belangrijk.
  • Zie je verandering van gedrag om het moment dat de hond iets van waarde heeft, bijvoorbeeld stress signalen, lip likken (tongelen), verstijven of zelfs (diep uit de borstkast) grommen.
  • Zie je herhaling van dit gedrag gedurende de dag en zo ja in welke situaties,
Resource guarding en nu….
VOORKOM herhaling van het gedrag door management en training.
Ben je niet zeker of en hoe je het gedrag kunt managen neem dan contact op met van Stal voor een advies op maat. Hoe vaker de hond het gedrag kan herhalen hoe moeilijker het is om dit gedrag aan te passen.
Hieronder enkele tips die je kunnen helpen.
  • Zorg voor rust kalmte bij je hond; voldoende slaap en rust, kalmerende activiteiten zoals likmat, kong, kauwbot, hersenwerk cq puzzels.
  • Voorkom herhaling van gedrag door management; heb je meerdere honden? Hou de honden apart als er gegeten of gespeeld wordt, in een bench of in verschillende kamers.
  • Ga niet naar een druk losloop gebied om te spelen met een speeltje als je hond het speeltje of bal van waarde vindt. Grote kans dat andere honden mee komen spelen en dat werkt het verdedigend gedrag in de hand
Training; creëren van vertrouwen dat er altijd iets van nog meer waarde tegen het “verlies” staat. Zie het spel; speeltjes wissel
Pak nooit zomaar iets af van je hondje. Stel hij heeft een sok of schoen te pakken, gooi onopvallend meerdere brokjes op de grond en laat hem de brokjes eten.
Let op! haal niet direct de sok of schoen weg. Je pup zal anders de associatie leggen met het los laten en niet meer terug krijgen. Herhaal het voer op de grond een aantal keer, is je hondje heerlijk brokjes aan het eten kun je rustig je sok of schoen weg halen na een aantal keer.
Geschreven door Jeannette Vd Weck