Wat is een stress emmer?

Je hebt vast weleens iemand horen zeggen. Of wellicht heb je het zelf wel eens gezegd. Mijn hond deed het uit het niets, of “dat doet hij anders nooit”.

Hoe kan het nu dat het soms lijkt dat een hond gedrag zomaar “uit het niets”vertoont?

Iedere hond heeft een zogenaamd stress emmertje. Een “stress emmertje” is een concept dat wordt gebruikt om de emotionele draagkracht van een hond te beschrijven in relatie tot stress. Net zoals een emmer water kan overlopen als je er te veel water in giet, kan een hond’s stressniveau te hoog worden als er te veel stressvolle situaties zijn. Als dat figuurlijke stress emmetje dan overspoelt. Dan krijg je een explosieve emotionele reactie van de hond. De meeste honden komen in een stress-response zoals vechten of vluchten terecht, bijvoorbeeld.

Stel je een denkbeeldige emmer voor die de stress van een hond vertegenwoordigt. Elke stressvolle ( positief of negatief) ervaring voegt een beetje stress toe aan deze emmer. Dit kunnen dingen zijn zoals harde geluiden, drukke omgevingen, veranderingen in routine, gebrek aan beweging of mentale stimulatie, negatieve interacties met andere honden of mensen, enzovoort.

Zolang deze stressvolle prikkels binnen een bepaalde grens blijven ( dus in die emmer), kan de hond goed omgaan met stress en herstelt hij snel. Echter, als de emmer te vol raakt door aanhoudende stress of plotselinge intense stressvolle gebeurtenissen, kan dit op den duur tot gedragsproblemen, angst of fysieke gezondheidsproblemen leiden.

We kunnen natuurlijk aan de buitenkant niet zien welke stresshormonen een hond van binnen aanmaakt. Daarom moeten wij mensen op lichaamstaal en gedrag letten om te kunnen herkennen dat onze honden stress ervaren.

Het is belangrijk om te letten op signalen van stress bij je hond, zoals:

Voorbeelden van probleemgedrag door stress kunnen zijn:

Kortom een volle emmer is niet goed voor jouw hond, we moeten die emmer zo leeg mogelijk houden. Hoe kun je dit nu het beste aanpakken?

Die stress emmer legen:

In een notendop is een hond evenwichtig en in balans wanneer die in zijn natuurlijke behoeften wordt voorzien. Om te beginnen moet een hond voorzien zijn in zijn basisbehoeften en de overige natuurlijke behoeften. Hoe meer natuurlijke behoeften niet worden voorzien, hoe slechter de weerbaarheid en veerkracht van de hond wordt. Het zorgt voor meer en meer stress. Dit geldt voor mensen precies hetzelfde. Als je honger hebt kun je wat kribbig worden, maar als je daarnaast ook al dagen slecht slaapt ben je zeer waarschijnlijk ontzettend gestresst. Voldoende voedsel en slaap zijn essentiële basisbehoeften, veilige relaties met anderen is een hele belangrijke natuurlijke behoefte voor een sociaal dier zoals een hond of mens.

Basis behoeftes van honden zijn:

Je kunt ook kalmerende activiteiten toevoegen, zoals kauwen, snuffelen, likken. Naast het toevoegen van kalmerende activiteiten en het voorzien in de basis behoeftes, is het ook belangrijk dat je stopt met stressverhogende activiteiten. Er zijn namelijk bepaalde activiteiten die stress in stand houden of zelfs verergeren!

Kortom, een te volle emmer, door teveel stressvolle activiteiten en prikkels, kan dus zorgen voor probleemgedrag. Heb jij het idee dat jouw hond een volle emmer heeft? En wil je leren hoe je hiermee kan omgaan? Wij hebben een uitgebreid e-boekje geschreven over stress, de stress emmer, en alles over stressreductie met training, routines en activiteiten.

Geschreven door Amber (Amber’s DogWise)